Left corner Live Panoramas - photojournalism at 360 degrees Home :: You are here About :: Events :: Services :: Contact :: Search :: Log in/out Right corner

Romana English

Title left margin Despre ..:: Panorama Live ::.. Title right margin

Panorama Live este o transmisie live de fotografii panoramice, cu ajutorul unui notebook şi o conexiune mobilă la internet, astfel că puteţi vedea diverse momente panoramice dintr-o anumită locaţie, la intervale scurte de timp.

Le-am numit "Panorame Live", deoarece fotografiile pot fi online la câteva minute după fotografiere (5-9 minute, cu echipamentul de care dispun acum), fără blending şi editare, iar într-un colţ al ecranului se afişează data, timpul (luate din exif) şi poziţia gps (când aceste informaţii sunt disponibile).
Timpul de upload pentru fotografiile panoramice poate să scadă foarte mult cu ajutorul unui notebook rapid.

Spre deosebire de panoramele sferice lipite( www.dxn.ro ), Panoramele Live sunt panorame reale, neretuşate şi nelipite (stitchless), realizate din 6 fotografii cu un obiectiv fisheye, foarte potrivite la spectacole, expoziţii, nuntă, întâlniri, sau alte evenimente.

Pentru a explora Panorama Live în direcţia dorită, prindeţi şi trageţi cu mouse-ul, sau folosiţi tastele cu săgeţi, sau butoanele afişate pe ecran. De asemenea, când sunt disponibile mai multe imagini într-o anumită direcţie, folosiţi tastele 1, 2, 3, 4, 5 ... pentru a afişa imaginea următoare (numai în versiunile pentru DevalVR).

Pentru vizualizarea Panoramelor Live (sau stitchless), trebuie să instalaţi DevalVR Player sau Flash Player.
Iniţial, tehnica mea stitchless a fost disponibilă numai în DevalVR, datorită facilităţilor implementate de Fiero în player-ul DevalVR, apoi tehnica stitchless a fost implementată, în mod strălucit, în flash, de Klaus de la www.krpano.com, astfel că acum pot publica Panoramele Live şi în flash.

Software-ul scris de mine, pentru procesare foto automată şi transmisii live, funcţionează chiar şi când notebook-ul este pliat, comunicând cu fotograful prin intermediul sintezei vocale. Notebook-ul funcţionează ca un transmiţător wireless panoramic, iar pentru upload folosesc o conexiune mobilă vodafone, care asigură independenţa de diverse reţele wireless.

Nu trebuie să aştept până se urcă fotografiile, în timp ce fotografiile sunt urcate pe internet, dacă evenimentul este foarte dinamic, pot fotografia şase panorame în trei minute sau mai puţin, dar ultima panoramă va fi on-line după ce este procesată (după o jumătate de oră, cu echipamentul actual).

Pentru Panoramele Live (stitchless), fotografiile se pot realiza de pe trepied, folosind un cap panoramic de tip inel, ca R1 from NodalNinja, sau alt cap panoramic precis, dar şi din mână.

Există unele diferenţe între panoramele fotografiate cu echipamente diferite. Cu R1 de la NodalNinja, puteţi obţine cele mai bune rezultate, deoarece R1 elimina paralaxa şi "salturile" şi permite înclinarea precisă a camerei, având 8 opţiuni de înclinare (-15, -10, -7.5, -2.5, 0, +5, +7.5, +12.5 grade).

Fotografiile se realizează cu camera în poziţie landscape, datorită formatului landscape al monitoarelor, în cazul în care obiectivul fisheye nu proiectează un cerc complet pe senzor.

Chiar dacă sfera nu este completă, fotograful poate să aleagă unghiul de interes prin înclinarea precisă a camerei, cu ajutorul capului panoramic de tip inel R1.

De asemenea, capul panoramic trebuie nivelat înainte de realizarea fotografiilor.

Cred că Panoramele Live sunt utile în fotojurnalism, la evenimente, sau când panorama este necesară ca document.
..:: Panorama Live ::..
Panorama stitchless


 
Left-bottom corner Terms and conditions | © 2009-2024 Dorin Godja - www.livepanoramas.com Right-bottom corner

www.NodalNinja.com  www.devalvr.com  www.krpano.com  www.easypano.com  www.dxn.ro